TVÄTTRÅD

Skötselråd och tvättråd för siden. Tvätta ditt siden rätt för optimal hållbarhet och mjukhet.

Tvätta inte siden för ofta, häng istället luftigt och vädra efter användning. Siden håller sig fräscht länge! Vi rekommenderar handtvätt i max 30 grader med ett milt, alltid enzymfritt tvättmedel. Använd gärna sidentvål tex. Almgrens marseilletvål (finns att köpa i vår webbshop.) Läs alltid tvätt instruktionerna i plagget! Använd ej pulvertvättmedel eller sköljmedel! Blanda aldrig vitt siden med andra färger och färgsortera noggrant. Siden är ett starkt material när det sköts rätt. Ett plagg av långfibrigt mullbärssiden kan användas länge utan att förlora sin skönhet om det sköts och tvättas varsamt.

Stryka siden

Siden skall strykas fuktigt. Spraya med sprayflaska tills det blir genom fuktigt. Stryk med relativt hög värme. Ställ in strykjärnet mellan siden och bomull. Lycka till!

Fakta om siden

I Sverige används ordet silke för att beteckna materialet (fibern) och siden för att beteckna det vävda tyget. Vägen från silkeslarvens kokong till färdigt siden är lång och omständlig med många och svåra moment som utvecklats under fyratusen år.

Silke är en animalisk fiber som utvinns ur larvens kokong. Mullbärssilke kallas det silke som kommer ifrån Silkesfjärilen som heter Bombyx Mori på latin. Dess larver äter endast löv från mullbärsträdet som heter Morus Alba på latin. Det är från mullbärssilket den största delen allt färdigt siden kommer.

Siden värmer vid kyla och svalkar vid värme. I förhållande till sin vikt är siden starkare än stål. Siden kan absorbera vatten till en tredjedel av sin vikt och ändå kännas torr. Siden är också resistent mot mögel men känsligt mot ultraviolett strålning.